Naslovnica Savjeti Zanimljivosti Google uzima u obzir brzinu web stranica

Google uzima u obzir brzinu web stranica Ispis

brzinaGoogle je objavio da od 09.04.2010. godine uzima u obzir, između brdo stvari, i brzinu web stranica kada u svojim algoritmima određuje poziciju na kojoj će se prikazati određena stranica u rezultatima pretraživanja.

Pri tom termin "brzina stranica" označava koliko brzo određeni web site šelje odgovor na postavljeni mu web zahtjev.

Google smatra da je ubrzavanje web siteova važno za sve Internet korisnike. Njihove interne studije pokazale su da brzina odziva web stranica utjeće na zadovoljstvo korisnika te da se na sporim web stranicama korisnici u prosjeku mnogo kraće zadržavaju. Brže web stranice na samo da povečavaju zadovoljstvo korisnika nego i utječu na smanjenje operativnih troškova. Pri određivanju brzine Google se koristi raznim metodama, a dobivene rezultate uspoređuje s brzinom drugih web stranica na Internetu.

Bez alata nema zanata...

... pa tako niti uspješne izrade web stranica niti SEO optimizacije stranica. Vlasnicima web stranica, web developerima i svima kojima je termin "izrada web stranica" ili "SEO optimizacija web stranica" u opisu posla, preporućuje se upotreba slijedećih besplatnih alata za optimizaciju brzine odziva web stranica:

  • Page Speed, open source dodatak za Firefox, određuje brzinu web stranica i savjetuje o mogućim poboljšanjima.
  • YSlow, besplatni alat iz Yahoo-ve radionice daje savjete kako povečati brzinu stranica.
  • WebPagetest, prikazuje dijagram brzine učitavanja stranice te listu stvari za moguća poboljšanja brzine (sličan prikaz daju i gornji alati).
  • Webmaster Tools, u sklopu svojih alata za webmastere Google prikazuje dijagram brzine odziva vašeg weba u odnosu na brzinu ostalih site-ova na Internetu.

Nema mjesta panici

Sad kada znate za novost, nema mjesta panici. Kao i do sada, Google za rangiranje web stranica u svojim rezultatima pretrage i dalje najviše vrednuje relevantnost stranica. Prema Googlu, novi faktor brzine web stranica utjecao je na promjenu u rangiranju rezultata u samo 1% postavljenih upita. Za sada se faktor brzine navodno primjenjuje samo na rezultate upita koje postavljaju korisnici iz engleskog govornog područja a koji za pretraživanje goriste google.com (za razliku od google.hr, google.de i sl.).

Eto, još nije frka, ali došlo je vrijeme za optimizaciju brzine stranica. Ako ne zbog zadovoljstva posjetioca Vaših web stranica, onda zbog Googlea - našeg dragog Velikog Brata :-)

 

Twitter

Twitter Pratite nas na Twitteru

Uskočite u najbrže rastuću društvenu mrežu i pratite nas na Twitteru pomoću svog računala ili mobitela.

Facebook

Facebook Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i Vi. Iskoristite popuste i pogodnosti koje dajemo samo našim Facebook fanovima!

RSS kanali

  RSS kanali vam omogućuju da doznate kada se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.

Ispravan XHTML i CSS kod

Valid XHTML 1.0 Transitional

Ove stranice imaju ispravan XHTML kod.

Valid CSS

Ove stranice imaju ispravan CSS kod.