Naslovnica Savjeti Savjeti, tips and tricks... Savjeti web Joomla vs WordPress - koji CMS je bolji?

Joomla vs WordPress - koji CMS je bolji? Ispis

Joomla vs Wordpress Radite li sami blog ili nezahtjevne web stranice, vaš bi definitivni izbor trebao biti WordPress.

Međutim, trebate li imalo složenije web stranice, poslovne primjene ili veće prilagodbe CMS-a, bolji izbor je Joomla.


Jednostavnost i lakoća rada

Nepobitna je činjenica da je WordPress najpopularniji i najčešće korišteni CMS na Internetu. Razlog za to je velika jednostavnost njegovog korištenja te veliki broj već gotovih predložaka (tema) koji načinjenim web stranicama daju lijep i moderan izgled. Naučiti raditi u WordPressu vrlo je jednostavno, a niti sama početna instalacija CMS-a nije komplicirana - može ju napraviti gotovo svaki iskusniji korisnik računala.

Međutim, trebate li imalo složenije web stranice, ako želite upravljati redosljedom i načinom objave sadržaja, ako trebate poslovne značajke, administraciju korisnika i sl., najbolji izbor bit će Joomla CMS.

Samo uređivanje tekstova jednostavno je i u Joomli i u WordPressu - za to se koristi WYSIWYG editor, sučelje nalik onom u Microsoft Wordu. Ako znate raditi u MS Wordu, ili bilo kojem drugim programu za uređivanje teksta, znat ćete raditi i u Joomli ili WordPressu!

Predlošci i teme

WordPress vs JoomlaI za Joomlu i za WordPress postoji ogroman broj već gotovih predložaka od kojih su mnogi besplatni. Predlošci za WordPress najčešće imaju "moderniji", tzv. "minimalistički" izgled, ali i manu da su uglavnom dizajnirani za blogove tako da često svi nalikuju jedan drugome. Zbog toga će iskusno oko već po izgledu web stranice odmah prepoznati da je neki web sajt načinjen u WordPressu.

Joomlini predlošci namjenjeni su ne samo za blogove već za bilo koji tip web stranica. Znatno bolje zadovoljavaju potrebe poslovnih web stranica poput iznajmljivanja apartmana ili web shopova. Česta mana im je da su u nekim djelovima "nedorađeni" (npr. dizajn "kontakt formi"), što je jasno razumjeti s obzirom na zaista veliki broj Joomlinih funkcionalnosti. Zbog tih nedorađenosti, koje ostavljaju dojam amaterizma, iskusnije oko će lako prepoznati i web stranice načinjene u Joomli ;-)

Kod profesionalnog dizajna i izrade predloška ("pretakanje" nacrtanog izgleda u programski kod - xhtml, css, javascript...) nema nekih bitnih prednosti između Joomle i WordPressa. Kvalitetnom web dizajneru/programeru praktički je svejedno za koji CMS će načiniti predložak prilagođen korisnikovim potrebama.

Proširenja, komponente, prilagodba

I za WordPress i za Joomlu postoji ogroman broj besplatnih, ali i komercijalnih komponenti i proširenja funkcionalnosti. WordPress-ova proširenja uglavnom su namjenjena blogovima, objavi i djeljenju sadržaja. Kod Joomle je znatno veći izbor komponenti za poslovne funkcionalnosti, ali kvalitetnu poslovnu komponentu najčešće ipak treba platiti.

Večina komponenti vizualno se baš i neće idealno stopiti s vašim web stranicama. Zbog toga dobro dođu usluge profesionalnog web dizajnera/programera koji zna i može prilagoditi korišteni predložak odnosno komponentu.

Ukoliko su potrebne znatne programerske prilagodbe CMS-a i gotovih komponenti, Joomla je bolji izbor. Razlog za to je osnovna struktura CMS-a koja je kod WordPressa ograničena prvenstvenom namjenom blog-a, dok je Joomla rađena s idejom proširivanja funkcionalnosti.

SEO - Search Engine Optimization

Ugrađena optimizacija za tražilice (SEO) u WordPressu je nepobitno bolje načinjena. Za postizanje istih karakteristika u Joomli potrebna je profesionalna prilagodba web programera.

Međutim, tehnički idealno odrađena SEO prilagodba web stranica malo znači ako sam korisnik ne mari za kvalitetu sadržaja koji upisuje (ključne riječi u naslovima, ključne riječi u imenima i naslovima slika, ključne riječi u najavama, u tekstu...).

Dokumentacija i podrška zajednice

U usporedbi s Joomlom, podrška za WordPress izgleda pomalo jadno. Matićne stranice su minimalističke i kao da računaju da je WordPress ionako najrašireniji i najjednostavniji CMS pa stoga i ne treba mnogo podrške - kao, svi ionako već sve znaju.

Nasuprot tomu, Joomline matične stranice obiluju dokumentacijom i podrškom zajednice. Forum je vrlo aktivan i obiluje odgovorima na mnoge korisničke probleme.

Zaključak

Joomla vs WordPress

Ne postoji jedinstveni odgovor na pitanje koji CMS je najbolji. Izbor upotrebljenog CMS-a ovisi o korisnikovim potrebama, znanju i mogućnostima.

Radite li sami osobne web stranice, blog, ili nezahtjevne web stranice tvrtke, vaš bi definitivni izbor trebao biti WordPress.

Trebate li imalo složenije web stranice, kontrolu pristupa korisnika, poslovne aplikacije poput prodaje ili oglašavanja, veće prilagodbe CMS-a, izbor bi vam trebala biti Joomla. Naravno, za izradu takvih web stranica morat ćete unajmiti profesionalnog web programera.

 

Mi u Inventumu najčešće za izradu web stranica koristimo naš iCMS. To je CMS načinjen usavršavanjem rješenja iz najboljih open source CMS-ova poput Joomle, WordPressa, ezPublisha i ostalih. Odlikuje ga modularnost koja omogućuje relativno jednostavno dodavanje komponenti (sve Joomline komponente mogu se dodati i u naš iCMS), odnosno nadogradnju i prilagodbu specifičnim potrebama klijenata.

 

Twitter

Twitter Pratite nas na Twitteru

Uskočite u najbrže rastuću društvenu mrežu i pratite nas na Twitteru pomoću svog računala ili mobitela.

Facebook

Facebook Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i Vi. Iskoristite popuste i pogodnosti koje dajemo samo našim Facebook fanovima!

RSS kanali

  RSS kanali vam omogućuju da doznate kada se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.

Ispravan XHTML i CSS kod

Valid XHTML 1.0 Transitional

Ove stranice imaju ispravan XHTML kod.

Valid CSS

Ove stranice imaju ispravan CSS kod.