Naslovnica Web stranice Inventumov CMS

Inventumov CMS Ispis

CMSNaš iCMS je sustav za upravljanje web sadržajima koji korisniku omogućuje da bez znanja programiranja dodaje nove i uređuje postojeće web stranice.

Ako znate napisati dopis u Wordu i poslati mail, onda znate dovoljno za izradu stranica u našem iCMS-u. iCMS koristimo i mi sami - ove web stranice su također napravljene u njemu!

Naziv iCMS je skraćenica od Inventumov CMS (eng. Content Management System = sustav za upravljanje sadržajem).

Kome je namjenjen iCMS?

iCMS je namijenjen malim i srednjim tvrtkama ili pojedincima koji imaju neki od slijedećih razloga za samostalno uređivanje web stranica:

  • česte izmjene sadržaja (izmjene sadržaja na način i u vrijeme kada to Vama najbolje odgovara)
  • veliki broj stranica, mnogo sadržaja (unesite sami velike količine sadržaja i tako značajno smanjite početnu cijenu izrade web stranica)
  • nema računa za održavanje stranica (ne plaćate održavanje jer izmjene sadržaja vršite sami, bez tehničkog osoblja i usluga vanjskih tvrtki)
  • bolje rangiranje na tražilicama (web tražilice, npr. Google, bolje će rangirati Vaše stranice jer će na njima biti kvalitetniji i opširniji sadržaj koji se povremeno mijenja i nadopunjuje - dinamičan sadržaj koji tražilice vole)
Samostalna izrada web stranica

Naš iCMS omogućuje da brzo i potpuno sami, bez pomoći web programera i web dizajnera, izrađujete, dodajete, mijenjate ili brišete tekstove, fotografije i ostale sadržaje na Vašim web stranicama. Više nećete morati angažirati tehničko osoblje ili plaćati usluge vanjskih tvrtki.

Modularnost i pametne tehnologije u iCMS-u

 iCMS je načinjen usavršavanjem rješenja iz najboljih open source CMS-ova poput Joomle, WordPressa, ezPublisha i ostalih. Odlikuje ga modularnost koja omogućuje relativno jednostavno dodavanje komponenti odnosno nadogradnju i prilagodbu specifičnim potrebama klijenata.

Na serverskoj strani iCMS se zasniva na MVC arhitekturi (Model–View–Controller) realiziranoj u PHP programskom jeziku i MySQL bazi podataka.

Na klijentskoj strani koristi se XHTML, CSS te JavaScript biblioteke JQuery i Mootools.

Osnovne komponente iCMS-a

Vizualni editor sadržaja

wysiwyg editorProgramska komponenta u koju direktno upisujete tekstove i ubacujete slike. To je ono što izgleda i radi kao Word. Vi samo upisujete sadržaj, formatirate ga, a komponenta sama u pozadini "štrika" potrebni xhtml i css programski kod za prikaz web stranice.

Vizualni editor teksta sadržan je u mnogim drugim komponentama - svugdje gdje je potreban unos sadržaja sa mogućnošću oblikovanja njegovog izgleda.

File Manager (upravitelj datoteka)

file managerKomponenta za rad sa slikama, dokumentima i ostalim datotekama. Sastavni je dio vizualnog editotra sadržaja, a ponekad se upotrebljava i samostalno.

Komponenta služi za odabir i linkanje slika i datoteka na serveru, za organizaciju, preimenovanje i brisanje slika i dokumenata na serveru, te za upload (kopiranje) slika i datoteka sa Vašeg lokalnog računala na web server. Rad s komponentom sličan je radu s Windows Explorerom ili My Computerom na Vašem lokalnom računalu.

Administratorsko sučelje

admin centerAdministratorsko sučelje je osnova svakog CMS-a. U njemu se kreiraju i organiziraju korisnici sustava (user management), uređuju i organiziraju sadržaji web stranica (pojedini sadržaj se često naziva "članak" po analogiji s novinarskim člankom), zatim kategorije u koje su pojedini sadržaji (članci) organizirani. 

Tu se organiziraju slike i datoteke na serveru, način i redoslijed prikazivanja sadržaja na web stranicama, podešavanje izgleda i funkcionalnosti raznih komponenti i modula.

U administratorskom sučelju se također kreiraju i organiziraju izbornici (meniji) web stranica i podešava raspored različitih modula na web stranicama.

Galerije fotografija

Komponenta za unos fotografija, organizacija rasporeda i veličine fotografija. Slike se mogu na web stranici prikazivati smanjene (tzv. thumbnail) a kad se klikne na njih prikazuju se uvećane uz lijepi animirani efekt.

Pametno uređivanje

Programsko sučelje koje omogućuje da se web stranice mogu uređivati i u "preview modu", tj. iz onog pogleda na stranicu kakav ima korisnik. Jednostavno pregledavate svoje web stranice, i ako primijetite nešto što bi trebalo izmijeniti, kliknete na taj sadržaj i on se otvori u "vizualnom editoru sadržaja" spreman za vaše izmjene.

Kontakt formular

Komponenta sa formularom preko kojeg posjetioci mogu postaviti pitanje odnosno poslati upit vlasniku web stranica direktno sa web stranica.

Banneri (slikovni i tekstualni oglasi)

Komponenta za prikaz web-bannera (web-oglasa). Oglasi mogu biti slike, tekstualne poruke, flash-animacije, oglasi direktno preuzeti sa drugih web-stranica ili kombinacija prilagođenog html/javascript koda.

Oglasi se mogu svrstavati prema klijentima (tvrtkama koje su zakupile oglas) i prema kategorijama. Postoji evidencija broja prikazivanja oglasa i evidencija klikova na oglase. Oglasi mogu biti prikazani na različitim pozicijama na stranici, na različitim stranicama i sl.

Ankete

Komponenta za kreiranje anketa. Rezultati anketa prikazuju se grafički u dijagramima.

Blic vijesti (novi udarni sadržaji)

Komponenta za izdvojeni prikaz i rotaciju tzv. blic vijesti (to su obično najnoviji sadržaji poput najnovijih vijesti, posebnih prodajnih akcija i sl.).

SEO - Search Engine Optimization

Komponenta za osnovnu optimizaciju web stranica za bolje rangiranje na web tražilicama (Google, Yahoo, Bing, Pogodak i sl.). Komponenta omogućuje stvaranje tzv. SEF adresa stranica koje tražilice jako vole, a i ljudima su jednostavnije za pamćenje i korištenje.  Zatim sprečavanje stvaranja duplih adresa stranica, podešavanje meta-podataka i title-taga za pojedine stranice itd.

Sitemap

Komponenta koja prikazuje popis svih web stranica koje postoje u sustavu. Stranice su organizirane hijerarhijski. Služi za lakše snalaženje neiskusnim korisnicima, a jako ju vole i web tražilice jer im olakšava indeksiranje web stranica.

Pretraživanje sadržaja

Komponenta za pretraživanje sadržaja web stranica.

Oblak tagova

Komponenta za tagiranje sadržaja. Pretraživanje sadržaja prema tagovima. Prikaz tagova u formi oblaka ("oblak tagova") u kojem veličina slova kojima je tag napisan simbolizira učestalost tog taga na web stranicama (često korišteni tagovi su veći).

RSS kanali

RSS tehnologija omogućava razmjenu sadržaja i podataka s drugim siteovima ili web servisima.

Sustav predložaka

Izgled web stranica zasniva se na sustavu predložaka (templates). Izmjenom predloška moguće je u potpunosti promijeniti vizualni izgled web stranica bez ikakvih izmjena sadržaja već unesenog u sustav.

iCMS može u startu biti isporučen sa nekoliko predložaka, a dodatni se predlošci također mogu naknadno dodati u sustav. Primjeri upotrebe različitih predložaka može biti "zimski izgled" stranica, "ljetni izgled", "uskršnji izgled", "valentinovo izgled" i sl.

Dodatne komponente iCMS-a

 dodatne komponente

Slijedeće komponente nisu sadržane u inicijalnoj instalaciji, ali se na zahtjev klijenta mogu dodati u sustav.

Interaktivna karta lokacije

Interaktivna karta (zemljopisna mapa i satelitska snimka) na kojoj je prikazana Vaša lokacija (ili više njih). Karta se može pomicati, zoomirati i sl.

Postoji mogućnost da posjetitelji web stranica unosu svoju adresu pa će komponenta automatski napraviti i ispisati detaljno uputstvo kako doći od te lokacije do Vaše lokacije. Taj put će također biti iscrtan na interaktivnoj karti s procjenom kilometraže i potrebnog vremena za putovanje.

Komentiranje sadržaja

Komponenta koja omogućuje da posjetioci web stranica mogu komentirati sadržaje objavljene na stranicama. Moguće je ograničiti komentiranje samo na određene sadržaje.

Newsletter

Newsletter je usluga koja omogućava posjetiocima web stranica da budu informirani putem e-maila o novim sadržajima objavljenim na stranicama.

Moduli servisnih informacija

Moduli servisnih informacija automatski sami generiraju sadržaje bez da Vi išta upisujete u sustav. Moduli služe za objavljivanje servisnih informacija poput vremenske prognoze, tečajne liste, najave nestanka električne energije, televizijskog programa, tekućih vijesti iz zemlje i svijeta ili lokalnih vijesti.

Web katalog proizvoda

Web katalog proizvoda i/ili usluga. Neograničeni broj kategorija (grupa proizvoda) i samih proizvoda. Cijene i opisi proizvoda, fotografije proizvoda, pretraživanje proizvoda po šifri, nazivu, opisu. Proizvodi na akciji, novo u ponudi i sl.

Web trgovina (web shop)

Web trgovina s Vašim proizvodima i uslugama. Neograničeni broj kategorija (grupa proizvoda) i samih proizvoda. Cijene i opisi proizvoda, fotografije proizvoda, pretraživanje proizvoda po šifri, nazivu, opisu. Kupovina uz korištenje "košarice". Različite mogućnosti plaćanja i dostave.

 

Twitter

Twitter Pratite nas na Twitteru

Uskočite u najbrže rastuću društvenu mrežu i pratite nas na Twitteru pomoću svog računala ili mobitela.

Facebook

Facebook Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i Vi. Iskoristite popuste i pogodnosti koje dajemo samo našim Facebook fanovima!

RSS kanali

  RSS kanali vam omogućuju da doznate kada se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.

Ispravan XHTML i CSS kod

Valid XHTML 1.0 Transitional

Ove stranice imaju ispravan XHTML kod.

Valid CSS

Ove stranice imaju ispravan CSS kod.