Što je to web-hosting? Ispis

Svi koji se odluče za prisustvo na Internetu, nužno moraju odabrati prostor za smještaj svojih web stranica. Pogledajte video o tome kako izgledaju računala koja pokreću Internet. web-hosting

Video sadržaj preuzet sa YouTube.com, video sadržaja proizvela HRT za emisiju eHrvatska

Kada su web stranice gotove, a da bi bile dostupne posjetiteljima, potrebno ih je staviti na specijalno računalo koje je danonoćno spojeno na Internet. Takva se računala nazivaju poslužitelji (serveri). Njihov dizajn nešto je drugačiji od klasičnog PC-a - posjeduju moćniji procesor, veču količinu memorije i diskova, bolje hlađenje, a diskovi i napajanje su im redudantni (otporni na kvarove).

Za razliku od stolnih računala na kojima dominiraju Windowsi, na serverima je dominantan operacijski sustav Linux i "open source" aplikacije (Apache, PHP) i baze podataka (MySQL, PostgreeSQL).

Usluga smještaja stranica na web serveru naziva se web hosting. Cijena usluge ovisi o količini podataka koju web stranice sadrže, a ovisi i o dodatnim uslugama poput broja zakupljenih e-mail računa, broju domena i sl. Zbog cijene usluge hostanja, večina hrvatskih web sadržaja hostana je na serverima koje se fizički nalaze u "serverskim farmama" u Americi ili Njemačkoj, no to obično ne utječe na brzinu prikazivanja stranica.


Pogledajte hosting pakete u našoj ponudi.

 

Twitter

Twitter Pratite nas na Twitteru

Uskočite u najbrže rastuću društvenu mrežu i pratite nas na Twitteru pomoću svog računala ili mobitela.

Facebook

Facebook Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i Vi. Iskoristite popuste i pogodnosti koje dajemo samo našim Facebook fanovima!

RSS kanali

  RSS kanali vam omogućuju da doznate kada se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.

Ispravan XHTML i CSS kod

Valid XHTML 1.0 Transitional

Ove stranice imaju ispravan XHTML kod.

Valid CSS

Ove stranice imaju ispravan CSS kod.