Naslovnica Savjeti Savjeti, tips and tricks... Savjeti web Facebookov novi email - kako ga aktivirati i koristiti

Facebookov novi email - kako ga aktivirati i koristiti Ispis

Jučer (15.11.2010.) je Facebook na Web 2.0 summitu u San Franciscu predstavio svoj novi sustav za razmjenu poruka - Facebook Messages. Nazivaju ga još i "social inbox" ili "e-mail nove generacije".

Facebook tvrdi da je novi sustav "jednostavan" i "zabavan", neki mu spočitavaju da se radi o lošoj kopiji Google Wavea, a blogosfera već mjesecima vrvi nagađanjima da će novi Facebookov e-mail servis uništiti Googleov Gmail.

Tko je u pravu nećemo znati sve dok ne dobijemo priliku isprobati novi Facebookov sustav za razmjenu poruka (Facebookov Messages). Do tada možemo na priloženim slikama pogledati kako će sustav izgledati ili pak na gornjem videu pogledati što Facebookovci imaju reći o njemu.

Kako do novog Facebookovog susava za razmjenu poruka?

Novi Facebook Messages neće odmah biti dostupan svim korisnicima Facebooka - postupno će se uvoditi tijekom nekoliko mjeseci. Želite li što prije dobiti novi sustav, zatražite pozivnicu. Kada dođete na red, vidjet ćete pozivnicu u obliku pop-up prozora kao na slici:

Facebook Messages pozivnica

Klik na gumb "See What’s New" odvest će vas na drugu stranicu gdje ćete biti upoznati sa osnovama novog sustava za razmjenu poruka (Messages) i gdje ćete trebati još jednom potvrditi da ga zaista želite.

Kako dobiti Facebook email adresu?

Jednom kada dobijete pozivnicu i potvrdite da želite koristiti Facebookov novi sustav za razmjenu poruka, Facebook će vam ponuditi email adresu oblika Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Ponuđeno ime bit će jednako vašem korisničkom imenu (username). Ukoliko ga još nemate, tj. niste ga odabrali i upisali u postavkama vašeg Facebook profila, bit će vam ponuđeno da odaberete neko od slobodnih imena:

facebook.com email adresa

Rezervacija korisničkog imena

Dobro bi bilo da ne čekate pozivnicu za aktivaciju novog sustava kako bi odabrali korisničko ime nego da to učinite što prije kako vas netko ne bi pretekao i zauzeo vaše ime.

Da bi na svom Facebook profilu upisali username, otiđite na Account Settings -> Settings i ako je prazno, ispunite polje Username (na hrvatskom: Korisnički račun -> Postavke korisničkog računa -> Postavke i ako je prazno, ispunite polje Korisničko ime).

Ok, imam ga. Što sad, kako novi Facebook Messages radi?

Prvo što ćete primjetiti nakon aktivacije novog Facebukovog sustava za razmjenu poruka (Facebook Messages) je promjena naziva vašeg inboxa. Umjesto dosadašnjih mapa "Massages" i "Updates" ("Poruke" i "Novosti"), bit će samo mape "Massages" i "Other".

U mapu "Messages" Facebook će stavljati sve prioritetn poruke - to su poruke osoba koje su vam prijatelji na Facebooku. Pretpostavka je da su vam poruke tih osoba važne i da samim time nisu SPAM. Sve ostale poruke Facebook će automatski spremati u mapu "Others". Tu će završavati mailovi osoba koji vam nisu prijatelji, poruke sa Facebook grupa i Facebook fan stranica.

Facebook Messages

Druga velika promjena je integracija svih poruka. Sve razmijenjene poruke, bilo emailom, bilo chatom, grupiraju se prema pošiljatelju i zajedno čine tijek vaše konverzacije s tom osobom. Na slici se vidi kako se pristigla poruka prikazuje i u glavnom inboxu i u chat prozoru te kako i iz jednog i drugog možete odgovoriti na poruku.

integracija poruka

Također se vidi da će uz poruku biti moguće dodati i attachmente (mala ikona ispod polja u kojem piše "Write a reply..."). Zanimljivo je da će u sustav biti integrirana i mogućnost pregleda priloženih datoteka koje su u formatu MS Officea (Word, Excel, PowerPoint...). Ti će se dokumenti moći vidjeti direktno u browseru, bez potrebe pokretanja MS Office aplikacija.

Pretraživanje poruka

Facebook kaže da je u potpunosti promjenio i način pretraživanja poruka. Moći ćete tražiti osobu s kojom ste chatali, ili pak tražiti sadržaj o kojem ste chatali. Šuška se da je Facebook sklopio dogovor s Microsoftom o korištenju njihove Bing-tražilice kako bi se značajno povećala efikasnost pretraživanja poruka.

pretraživanje poruka

Da li su poruke u novom Facebook Messages privatne?

Puno je pitanja o privatnosti novog Facebookovog sustava za razmjenu poruka. Inicijalno, svako tko je na Facebooku će vam moći  poslati poruku. I ako odaberete Facebook.com email adresu, naravno da će vam bilo tko moći posalti email na tu adresu. No u postavkama privatnosti za vaš korisnički profil postojat će standardne opcije tko vam može poslati poruke: "svatko", "prijatelji" ili "prijatelji od prijatelja".

Također ćete moći podesiti kome će biti vidljiva vaša nova Facebook.com email adresa. No to je slaba pomoć pošto je jedanaka vašem korisničkom imenu, a to baš i nije neka tajna.

I za kraj...

Facebook MessagesFacebook svojim novim sustavom za razmjenu poruka neće ubiti klasični email, a niti uništiti Google ili njegov Gmail.

Napredni korisnici nastavit će koristiti Gmail prvenstveno zbog njegovih izvanrednih mogućnosti filtriranja neželjene pošte (SPAM-a), velikog inboxa (trenutno vam na raspolaganju stoji 7 GB prostora) te brzog i moćnog pretraživanja poruka.

U poslovnim krugovima također se ne očekuje upotreba novog Facebookovog emaila jer su mnoge tvrtke zabranile svojim zaposlenicima pristup Facebooku. To znači da će najčešće biti filtrirana te spriječena isporuka i Facebookovih email poruka.

Najbrojniji korisnici novog Facebookovog sustava za razmjenu poruka bit će mladi naraštaji koje odrastaju uz Facebook te će im taj sustav biti prirodno okruženje za neformalnu komunikaciju. Uz njih će biti i mnogo starijih korisnika kojima je podešavanje spam-filtera u Gmailu ili nekom mail-klijent programu "špansko selo" i sve što žele je samo poslati poruku, bez puno muke i razmišljanja :-)


Želite li saznati više:

 - Facebook Messages - pitanja i odgovori

Zanimljivo:
 
- Prvi članak ikad napisan o Facebooku

 

Twitter

Twitter Pratite nas na Twitteru

Uskočite u najbrže rastuću društvenu mrežu i pratite nas na Twitteru pomoću svog računala ili mobitela.

Facebook

Facebook Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i Vi. Iskoristite popuste i pogodnosti koje dajemo samo našim Facebook fanovima!

RSS kanali

  RSS kanali vam omogućuju da doznate kada se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.

Ispravan XHTML i CSS kod

Valid XHTML 1.0 Transitional

Ove stranice imaju ispravan XHTML kod.

Valid CSS

Ove stranice imaju ispravan CSS kod.