Naslovnica Savjeti Savjeti, tips and tricks... Savjeti windows Besplatni Linux alati za popravak i spašavanje Windows, Mac ili Linux sustava

Besplatni Linux alati za popravak i spašavanje Windows, Mac ili Linux sustava Ispis

održavanje računalaSamo je pitanje vremena kada će se svako od nas naći suočan sa operacijskim sustavom, bio on Windows, Mac, ili čak Linux, koji se odbija bootati (hrvatska riječ za bootanje valjda bi bila riječ loadanje, odnosno učitavanje, podizanje :-)

Razlozi za takvu neposlušnost omiljenog nam računala mogu biti razni: od oštećenja particijskih tablica hard diska (opet je nestalo struje, možda bi ipak bilo dobro da nabavite UPS) do infekcije računala virusima i ostalom gamadi (hmm, možda ipak niste trebali skidati onaj besplatni pornić? :-)

Borbeni komplet za servis i popravak računala

U navedenim situacijama zlata vrijede razni alati za popravak i spašavanje sustava. Još ako su besplati - tim bolje. A kad smo kod besplatnih alata, onda su večinom radi o Linux alatima. Nakon kratkog googlanja i prvotnog oduševljenja što smo našli pregršt alata za koje ne treba platiti niti jedne lipe, pojavljuje se veliki upitnik: a što izabrati, čime krenuti u rješavanje problema?

Mi smo odabrali 9 besplatnih Linux alata - naš "borbeni komplet". Nakon testiranja i potvrde u slučajevima stvarnih popravaka i održavanja računala, možemo ih i Vama toplo preporučiti:

1. Knoppix

Knoppix je jedan od najboljih alata za spašavanje podataka iz oštečenih računala. To je cjelovita Linux live distribucija (ne treba je instalirati na računalo nego se podiže sa bootabilnog CD-a ili DVD-a) sa pouzdanim i korisniku ugodnim grafičkim sučeljem.

Distribucija omogućuje jednostavno mountanje diskova te zatim kopiranje podataka iz korumptiranih diskova na neki drugi vanjski disk. Za kopiranje podataka najjednostavnije je koristiti priloženi grafički file-manager, ali za iskusnije korisnike tu se nalazi i cjelokupni arsenal Linuxovih naredbi u komandnom retku.

2. Avira AntiVir

Avira AntiVir Rescue System je alat zasnovan na Linuxu koji omogućuje bootanje problematičnog računala, kopiranje podataka iz oštećenog sustava, skeniranje i čišćenje virusa te popravak sustava. Alat je prije korištenja potrebno zapržiti na CD ili DVD i zatim bootati računalo. Alat se na matičnim web stranicama svakodnevno ažurira tako da je prije korištenja preporučljivo skinuti najnoviju verziju (koja uključuje najnovije antivirusne definicije).

Za pokretanje grafičkog sučelja, Avira koristi Javu. Vjerojatno zbog toga nije čudno što se alat ponekad ponaša"mušičavo" odnosno se ponekad tijekom rada potpuno smrzne (zablokira). Ako se to i Vama dogodi, zasučite rukave i pokrenite Aviru AntiVir Rescue System u komandnom retku, bez mušićavog grafičkog sučelja.

3. Ubuntu Rescue Remix

Ubuntu Rescue Remix jedan je od naših favorita. Kao i večina drugih boljih Linux alata koji se podižu sa live  CD-a, sadrži kvalitetno grafičko sučelje (ipak je to Ubuntu:-) kao i mnoštvo lata za popravak i spašavanje datotečnog sustava (file system), popravak podataka na eksternim diskovima, obnovu izbrisanih podataka i još mnogo toga. Jedino što nedostaje je dobar antivirusni program.

4. Trinity Rescue Kit

Trinity Rescue Kit će Vas ostaviti zadivljenima. Jednostavno ga kopirajte na USB stick/disk, ili zapržite na CD, ubacite u zaraženo računalo koje zatim resetirajte i bootajte Trinity Rescue Kit. Nakon šro mountate lokalne diskove, za skeniranje te uklanjanje virusa i slične gamadi na raspolaganju imate nekoliko antivirusnih programa: clamav, antivir, bitdefender...

Za neiskusne korisnike problem bi mogao biti taj što je ovo u potpunosti komandnolinijski alat (nema grafičkog sučelja). No uz malo truda i proučavanja naredbi, uspijeh neće izostati. Uostalom, bez truda nema ni rezultata, zar ne?

5. GParted Live

GParted Live je distribucija Linuxa namjenjena uređivanju particija na diskovima. Alat podržava veliki broj različitih datotečnih sustava i omogućuje kreiranje, brisanje te promjenu veličine particija. GParted Live može se zapržiti i pokrenuti s CD ili kopirati i startati iz USB sticka.

6. SystemRescueCd

SystemRescueCd je još jedna Linux live distribucija koja omogućuje popravak operacijskog sustava i spašavanje podataka nakon havarije računala. Uključuje alate za manipulaciju particijama, popravak oštećenih datotečnih sustava, testiranje i formatiranje hard diskova te mnoštvo dodatnih alata koje možete pokretati iz jednostavnog grafičkog sučelja.

SystemRescuCD može se, kako mu i ime kaže, pokrenuti sa CD-a, ali i sa USB stycka.

7. F-Secure Rescue CD

F-Secure Rescue CD je skup alata zasnovan na Knoppixu koji omogućuju provjeru i popravak oštećenih sustava koji se više ne mogu bootati zbog infekcije raznih virusa, malwarea i ostale gamadi.

8. Ddrescue

Ddrescue je alat namjenjen kopiranju podataka sa jednog uređaja na drugi (hard disk, CD...) uz mogućnost pokušaja rekonstrukcije podataka u slučajevima kada je izvorišni medij oštećen. Ddrescue nije poput ostalih ovdje nabrojanih alata još jedna Linux live distribucija nego (samo) Linux alat. Za korištenje alata potrebno je imati ispravan Linux sustav u koji se priključi oštećeni uređaj ili medij, pokrene se Ddrescue te se pokušaju iščitati i kopirati stradali podaci.

9. Safecopy

Safecopy je alat slične namjene kao i ddrescue. Kada prilikom kopiranja podataka dobijete poruku tipa"I/O Errors" pokušajte spasiti podatke ovim alatom. Safecopy će korištenjem instrukcija pisanih u low level IO layer-u pokušati pročitati i kopirati podatke sa problematičnih izvora (npr. disk sa oštećenim sektorima). Alat zna raditi sa oštećenim disketama, diskovnim particijama, CD medijima, tračnim pogonima...

 

Twitter

Twitter Pratite nas na Twitteru

Uskočite u najbrže rastuću društvenu mrežu i pratite nas na Twitteru pomoću svog računala ili mobitela.

Facebook

Facebook Pratite nas na Facebooku

I mi smo na Facebooku, baš kao i Vi. Iskoristite popuste i pogodnosti koje dajemo samo našim Facebook fanovima!

RSS kanali

  RSS kanali vam omogućuju da doznate kada se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.

Ispravan XHTML i CSS kod

Valid XHTML 1.0 Transitional

Ove stranice imaju ispravan XHTML kod.

Valid CSS

Ove stranice imaju ispravan CSS kod.